Het nieuwbouwproject Almere Pampus is een grote gebiedsontwikkeling in de gemeente Almere, Nederland. Het project is gelegen langs de as Amsterdam Zuid – Amsterdam IJburg – Almere Pampus – Almere Centrum, in de Amsterdam Bay Area (ABA). Dit gebied kan een grote impuls geven aan de behoefte aan nieuwe woningen in de Metropoolregio Amsterdam (MRA). In totaal zijn er plannen om 100.000 extra woningen te bouwen, waarvan ongeveer 75.000 in Almere. Almere Centrum zal verder groeien met 10.000 tot 15.000 woningen, met veel ruimte voor studenten, starters en ouderen. In Almere Pampus is ruimte voor 25.000 tot 35.000 woningen en veel banen​​.

De bouw van dit klimaatbestendige, energieneutrale, groene en sociaal robuuste stadsdeel zou rond 2030 kunnen beginnen, na de realisatie van de huidige bouwplannen uit de Almeerse woonvisie. Dit vereist natuurlijk een goede en zorgvuldige voorbereiding. Het masterplan voor de daadwerkelijke integrale gebiedsontwikkeling wordt verwacht tussen 2030-2050​​.

Het project omvat ook een grondige analyse van de ondergrond van het gebied, aangezien deze van invloed is op het ontwerp van de bovengrond en de plaatsing van woningen, natuur en infrastructuur​1​. Bovendien wordt er rekening gehouden met aspecten zoals leefbaarheid en veiligheid, kwaliteit van de leefomgeving, sociale samenhang, onderwijs en arbeidsmarkt, klimaat en energie, natuur en landbouw​1​. De bereikbaarheid van het gebied is ook een belangrijke overweging, met plannen voor een metroverbinding tussen Almere en de rest van de MRA​​.

Locatie: Gemeente Almere 

Type: Uitleggebied voor woningbouw 

Status: In voorbereiding

Verwachte oplevering: 2050

Aantal woningen: 100000

Bekijk projectwebsite

Bekijk viewer

Statistieken

Aantal percelen

69

Oppervlakte

6378986 m2

Panden

11

Ruimtegebruik
Enkelbestemming

Enkelbestemmingen

7

Grootste enkelbestemming

Agrarisch

4807640 m2

Download het volledige rapport

Download