MPG Gemeenten

MPG staat voor Meerjaren Perspectief Grondexploitatie en biedt beter inzicht in het grondbedrijf en de grondexploitaties van gemeenten. Rogeo brengt alles letterlijk in kaart.

Op de totaalkaart MPG staan alle ontwikkelprojecten die in het Meerjaren Perspectief Grondexploitatie opgenomen zijn zowel projecten in exploitatie genomen en ruwe bouwgrond. Dit vergroot de sturingsmogelijkheden van het gemeentelijk bestuur en leidt tot meer transparantie in de gebiedsontwikkeling.

MPG gemeenten

Met het Meerjaren Perspectief Grondexploitatie wordt jaarlijks de stand van zaken binnen het taakveld Grondbedrijf weergegeven. Stel een MPG op samen met de jaarrekening dan heb je inzicht in de huidige- en toekomstige financiële situatie van het taakveld grondbedrijf.

MPG-grenzen in kaart

De projectgrens bakent het beschouwingsgebied af en toont het gebied waarbinnen, als gevolg van het project, veranderingen plaats zullen vinden en waarbinnen geen veranderingen plaatsvinden maar wel beïnvloeding door het project plaatsvindt die gevolgen heeft voor de exploitatie van het project. Een voorbeeld hiervan is her-profileren of planschade, waarvan de kosten ook op conto van het project kunnen komen.

Het projectgebied kan opgedeeld zijn in deelgebieden, waarvan de grenzen zijn aangegeven door middel van deelprojectgrenzen. In een MPG-grenzenkaart kunnen verschillende thema’s voorkomen die de kaart meer detail geven.

Grondgebruik in exploitatie

Na bepaling van de projectgrenzen in de MPG-grenzenkaarten, is er een volgende stap: voor alle in exploitatie benoemde projecten worden grondgebruikskaarten opgesteld. Dit geldt niet voor de projecten die als gerealiseerd worden bestempeld, dit is het geval als een complex nog enkele uit te geven kavels bevat, maar waar het woonrijp maken al is afgerond.

Een eenduidige bron

Nu is er een solide bron ontstaan die fungeert als ruimtelijke onderbouwing van het meerjaren perspectief grondexploitatie , maar ook als vigerend voor de ontwikkelprojecten kan worden gezien. Deze bron voorziet in de doelstelling van kennisbehoud en dient als een basis om te verspreiden en de verdere uitwerking van de individuele bouw- of herontwikkelingsprojecten. Hierdoor wordt er niet buiten het beoogde ontwikkelgebied gepland zonder dat daarvan ook de consequenties in ogenschouw genomen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan extra verwervingskosten of langere proceduretijden.

Rogeo staat voor ruimtelijke ontwikkeling en  geo-informatie. Wij maken het mogelijk om reëler te begroten en te beslissen. 

Dit doen wij met informatiemanagement en ruimtelijke onderbouwingen van grondexploitaties en kostenverhaal. 

Wij zijn er voor overheden, adviesbureaus, planeconomen, juristen en taxateurs. 

Rogeo is officieel partner van Ninox

deel deze pagina op: 

© Rogeo B.V. Disclaimer PrivacyverklaringWebdesign: Ontwerpstudio Dot by dot