Masterplan Elden - Rogeo.nl Masterplan Elden - Rogeo.nl

Masterplan Elden

Auteur: Rosa de Witte
4 juni, 2020

Zo’n twee keer per week fiets ik van Nijmegen naar mijn werk in Arnhem. Deze rit brengt mij onder andere over de Huissensedijk langs het pittoreske dorp Elden. Op het eerste gezicht een dorp waar niet zoveel lijkt te gebeuren, maar sinds ik namens Rogeo me bezig houd met de ontwikkelingen in het dorp, blijkt het aanzienlijk meer in petto te hebben dan de nietsvermoedende voorbijganger in eerste instantie zou verwachten.  

Laat me beginnen bij het begin: Elden is een dorp en voormalige gemeente welke in 1966 is toegevoegd aan de gemeente Arnhem. Na de bouw en groei van de omliggende wijken Elderveld, De Laar en Rijkerswoerd, is Elden een deel van zuidelijk Arnhem geworden. Te midden van dit stedelijk gebied ligt nog altijd de oude dorpskern van Elden, dat zich onderscheidt door het dorpse karakter. 

In de afgelopen jaren zijn er verschillende inbreidingsprojecten gestart in Elden, zoals de nieuwbouwwijk De Tuin van Elden en de ontwikkelingen bij het koetshuis aan de Drielsedijk. Door de veranderingen is de kans groot dat Elden het zelfstandige dorpse karakter verliest en steeds verder geassimileerd wordt in de stad Arnhem.  

Voor veel bewoners van Elden is het wenselijk dat Elden het dorpse karakter behoudt. De dorpsraad van Elden en het inmiddels opgerichte dorpsplatform Elden (op 18 januari 2020 officieel geinstalleerd)  maken zich hiervoor sterk; zij streven een masterplan op te stellen waarin staat beschreven welke mogelijkheden  Elden in de toekomst ziet. Hierin ligt de nadruk op welke elementen belangrijk zijn voor het dorp en moeten worden behouden. De werkgroep “Eldense Parels” zal dit masterplan gaan opstellen en via het dorpsplatform Elden verder brengen. 

Parallel aan het masterplan doet naar verwachting in 2022 de Omgevingswet zijn intrede. Gemeenten zullen in de geest van de Omgevingswet een Omgevingsvisie opstellen: een strategische visie voor de lange termijn voor de gehele fysieke leefomgeving. De Eldense Parels resp. dorpsplatform Elden willen daarom tegelijkertijd het masterplan inbrengen in de Omgevingsvisie van de gemeente Arnhem. 

Maar wat houdt dit “masterplan” nou eigenlijk precies in? Nou, in het masterplan worden cultuurhistorisch vastgoed, cultuurhistorisch landschap en andere elementen in het dorp Elden inzichtelijk gemaakt en vastgelegd. Het masterplan helpt dus om bij toekomstige ontwikkeling concrete en duidelijke criteria te hebben over hoe om te gaan met de huidige elementen in het dorp.  

Dit is waar wij van Rogeo in beeld verschijnen. Voor het inzichtelijk maken van de cultuurhistorische elementen heeft de voorzitter van de werkgroep, Eef Bouman, contact met ons opgenomen. Rogeo kreeg de vraag of zij een rol kon spelen bij het inzichtelijk maken van bestaande geo-informatie van het plangebied. 

Uiteraard zijn we hiermee aan de slag gegaan! Rogeo heeft een digitale kaartapplicatie gemaakt voor Elden waarin alle basislagen (zoals kadastrale percelen, BAG-informatie en enkelbestemmingen uit vigerende bestemmingsplannen) opgenomen zijn. Bovendien kunnen er extra kaartlagen aan worden toegevoegd; de cultuurhistorische elementen kunnen bijvoorbeeld per kaartlaag worden toegevoegd.  Een voorbeeld van een dergelijke basis-kaartapplicatie is hier te bekijken.

Een belangrijk onderdeel van de kaartapplicatie is het zelf kunnen tekenen in de applicatie. Locaties kunnen worden ingetekend en hier kan informatie aan worden gekoppeld. Er kunnen opties in worden opgenomen en het kan direct worden aangepast. Al deze opties maken het mogelijk voor de werkgroep om zelfstandig de kaartapplicatie gaan vullen. Omdat iedereen binnen het team er samen aan kan werken wordt het een dynamisch gespreksdocument.  

Na een korte introductie kon de werkgroep al zelf kaartlagen tekenen in de applicatie. Eef Bouman vindt het erg goed werken: “het is laagdrempelig, Rogeo geeft de basis en de inhoud mag je zelf bepalen. Je kunt zelf aan de slag gaan met het tekenen.”  

Eef vindt het vooral belangrijk dat de informatie zowel getekend als geschreven kan worden. “Het getekende deel spreekt tot de verbeelding, je ziet hoe groot het is, waar het ligt en de geschreven informatie geeft vervolgens informatie over de kenmerken, wat er mee moet gebeuren, wat het beïnvloedt. Dit is ook de doelstelling van het masterplan: heel Elden voorzien van een omgevingsvisie waar cultuurhistorische waarden geduid worden door getekende en geschreven informatie” vertelt Eef Bouman.  

 Graag zou hij het nog breder willen trekken: “Bijvoorbeeld ook de energietransitie meenemen, wat betekent het cultuurhistorisch erfgoed in relatie tot energietransitie. Of de infrastructuur, als op die locatie nieuwe woningen komen, dan komt er mogelijk ook een stuk meer verkeer. Dit soort dingen wil je ook opnemen in de omgevingsvisie. Je wilt kunnen sturen met data, aan de knoppen kunnen draaien en visualiseren welke effecten dit heeft.” Het masterplan van Elden is een eerste stap hier naartoe.   

Elden staat in de top 10 van meest gewilde plaatsen van Nederland om in te wonen (Elsevier 4 mei 2019 Parelwijken). Dat is natuurlijk geweldig, maar het brengt ook een extra druk met zich mee op de groene en vrije ruimte. De noodzaak om zorgvuldig om te gaan met wat ze hebben én met wat ze willen bereiken is op weinig plaatsen in Nederland zo sprekend.  

De Eldense Parels staan dan ook aan de voet van een ontzettend interessante periode voor hun dorp: het vastleggen van erfgoed en concreet maken hoe ze hier de komende twintig jaar mee om gaan is vandaag de dag belangrijker dan ooit. Wij van Rogeo zullen het proces in ieder geval op de voet volgen en waar mogelijk bijdragen. 

Bent u benieuwd of wij van Rogeo ook u kunnen helpen met de ontwikkelingen in en rondom uw gemeente? We denken uiteraard graag met u mee! Neem contact op of neem een kijkje op onze website: www.rogeo.nl 

Meer weten over dit onderwerp?
Ook interessant:
Deel dit artikel

Rogeo staat voor Ruimtelijke ontwikkeling en geo-informatie, en maakt het mogelijk om reëler te begroten en te beslissen.

Wij zetten data om naar een juridische visuele weergave van de werkelijkheid. Innovatief, toegankelijk en betrouwbaar.

Wij zijn er voor overheden, adviesbureaus, planeconomen, juristen en taxateurs. 

Rogeo is officieel partner van Ninox

deel deze pagina op: 

© Rogeo B.V. Disclaimer PrivacyverklaringWebdesign: Ontwerpstudio Dot by dot