Omgevingswet laat nog even op zich wachten - Rogeo.nl Omgevingswet laat nog even op zich wachten - Rogeo.nl

Omgevingswet laat nog even op zich wachten

Auteur: Rosa de Witte
10 april, 2020

Minister Van Veldhoven (Milieu en Wonen) heeft per kamerbrief laten weten dat de Omgevingswet niet per 1 januari 2021 in werking zal treden. Tot wanneer de Omgevingswet is uitgesteld is nog niet duidelijk. Onder meer door de maatregelen in verband met de coronacrisis is een verantwoorde inwerktreding volgend jaar niet meer mogelijk.

Naast de coronacrisis zijn er ook andere problemen die het uitstel van de  grootste wetswijziging sinds 1848 in de hand werken. Zo is het Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO) nog verre van af. Het DSO moet straks het digitale loket bieden waar initiatiefnemers, overheden en belanghebbenden snel kunnen zien wat is toegestaan in de fysieke leefomgeving. Er ligt nog een grote uitdaging voor overheden in het koppelen van hun systemen aan de landelijke voorziening van het DSO.

Het uitstel betekent geen afstel. De minister benadrukt: ‘het gaat niet over de vraag óf het stelsel in werking treedt, maar wanneer.’ Belangrijk is dat de inhoud van de wet niet ter discussie staat. In de loop van april 2020 zal waarschijnlijk een nieuwe datum voor de inwerktreding van de wet bekend worden gemaakt.

Door het uitstel zal er nu nog langer gebruik worden gemaakt van de bekende procedures en instrumenten, zoals het bestemmingsplan en het exploitatieplan. Nieuwe instrumenten van de Omgevingswet, zoals het omgevingsplan en de aanvullingswet grondeigendom zullen nog even op zich moeten laten wachten.

Meer weten over dit onderwerp?
Ook interessant:
Deel dit artikel

Wat kan Rogeo voor jou betekenen? Neem contact op:​

Rogeo staat voor ruimtelijke ontwikkeling en  geo-informatie. Wij maken het mogelijk om reëler te begroten en te beslissen. 

Dit doen wij met informatiemanagement en ruimtelijke onderbouwingen van grondexploitaties en kostenverhaal. 

Wij zijn er voor overheden, adviesbureaus, planeconomen, juristen en taxateurs. 

Rogeo is officieel partner van Ninox

deel deze pagina op: 

© Rogeo B.V. Disclaimer PrivacyverklaringWebdesign: Ontwerpstudio Dot by dot